Down Sendromu ve Diğer Genetik Anomeliler
Down sendromu (trizomi 21), yaşam boyu gelişimi etkileyen genetik bir durumdur. Bir hastalık değildir. Bu bebekler, normal bebeklerin hücrelerinde 2 adet olması gereken 21. kromozomun 3 adet olması ile doğarlar. Bu nedenle trizomi 21 olarak da adlandırılırlar. Fazladan bulunan bu kromozom, bireyin fiziksel özelliklerini, zekasını ve genel gelişmini etkileyebilir. Kromozomlar binlerce gen içerir ve bu genler, bizim özelliklerimizi belirleyen bilgileri taşır (ailemizden bize geçen özellikler veya nitelikler gibi).
Down sendromunda var olan ekstra kromozom, çocuğun zihinsel ve fiziksel olarak gelişiminde gecikmelere neden olur. Bu durum zihinsel engelliliğin en sık rastlanan sebeplerinden biridir.
Down Sendromlu çocuklar kendi aralarında farklılık gösterebilirler, bu yüzden çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir programla özel eğitimle birlikte sosyal ve duygusal gelişimi, bilişsel gelişimi ve motor gelişimi desteklenir.
Ülkemizde 1997 yılında kabul edilen 573 sayılı KHK ve ardından 2000 Yılında yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile tüm engelli çocukların eğitim hakları erken çocukluktan başlayarak Devlet tarafından yasal olarak güvence altına alınmıştır. Destek özel eğitime gereksinim duyan tüm engelli çocukların destek eğitim gideri, devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle de Down sendromlu bebekler doğumdan hemen sonra ücretsiz destek eğitim hizmetinden yararlanabilmektedir.
Down sendromlu bireylerde erken ve sürekli eğitim şarttır. Doğumdan itibaren fizik tedavi ve özel eğitim desteği alınması gerekmektedir.
Bu desteklere ücretsiz olarak ulașmak mümkündür. Bunun için bebeğin tanı sonucu ile birlikte Sağlık Bakanlığının duyurduğu hastanelerden birine giderek bebeğin engel derecesini ve durumunu belirten bir kurul raporu almak ve bu raporla birlikte ikamet edilen bölgedeki Rehberlik ve Araștırma Merkezine (RAM) giderek rapor çıkartmak gerekmektedir.